wtorek, 1 marca 2011

Muffin na dzień dobry!

Po wypróbowaniu dużej ilości przepisów na przeróżniaste muffiny wyłoniony jako zwycięzca został muffin czekoladowy z serkiem mascarpone (jury w składzie sporej liczby kubków smakowych rodziny i znajomych :))

W związku z tym, żeby nie zapomnieć przepis na wspomniane muffiny:
CIASTO:
składniki suche:
  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

składniki mokre:
  • 2 jajka (plus żółtko, które zostanie z masy)
  • 150 ml mleka
  • 3 łyżki oleju (można zamienić na tyle samo masła)

MASA:
  • 125g serka mascarpone (kupuję w LIDLu opakowanie 250g)
  • białko z jednego jajka (żółtko dodaję do ciasta)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka mąki

MASA - składniki mieszamy i na godzinę wrzucamy do zamrażarki.
CIASTO - wymieszać składniki suche w jednej misce, mokre w drugiej misce. Dodać mokre do suchych i wymieszać.
Foremki napełnić do 1/3 wysokości, dodać w środek serek i przykryć do 2/3 wysokości ciastem. Foremki wcześniej smaruję niewielką ilością oliwy z oliwek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, najlepiej sprawdzać patyczakiem, aż będzie suchy :)

P.S.
Jak mi się nie chce bawić z muffinami, piekę w okrągłej formie na ciasto.
Dwie uwagi:
1. Składniki na ciasto razy półtora, składniki na masę razy dwa :)
2. Ciasto piecze się około 60 minut - patyczak polecany :)

SMACZNEGO :)

*przepisy modyfikowane/łączone ze stron www.kwestiasmaku.com oraz mojej ulubionej czympachnieuzakow.blox.pl :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz