Czym pachnie u Żaków!
- 250 g herbatników maślanych
- 90 g masła
- 30 g gorzkiej czekolady
- 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (wiaderkowy)
- 4 jajka
- 250-300 g cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 g malin
Herbatniki zmiksować, by przypominały piasek. Masło i czekoladę rozpuścić, dokładnie wymieszać z ciasteczkami. Tortownicę (20-22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać masę ciasteczkową i rozprowadzić ją dokładnie do dnie i bokach.
Składniki na masę serową zmiksować na gładką masę. Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić maliny i posypać je drobno posiekaną czekoladą. Następnie delikatnie wylać resztę masy.
Piec ok. 100-120 min. w temperaturze 190 stopni, kiedy wierzch zacznie się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
Po przestudzeniu, posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na całą noc.
Składniki na masę serową zmiksować na gładką masę. Połowę masy przelać do tortownicy, na wierzchu równomiernie rozmieścić maliny i posypać je drobno posiekaną czekoladą. Następnie delikatnie wylać resztę masy.
Piec ok. 100-120 min. w temperaturze 190 stopni, kiedy wierzch zacznie się rumienić, przykryć go folią aluminiową.
Po przestudzeniu, posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz