poniedziałek, 16 maja 2011

Muffiny gruszkowe/jabłkowe z orzechami

  • 2 gruszki/jabłko
  • 100 g orzechów (laskowe/nerkowca/włoskie)
  • 175 g cukru
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków

A. Owoce pokroić w kostkę, orzechy posiekać
B. Przesiać mąkę, dodać proszek, sodę i przyprawy (cynamon można dodać do owoców zamiast do mąki), dodać składniki z pkt. A
C. Cukier utrzeć z jajkami, wmieszać mleko i olej i całość wlać do składników z pkt. B

Wszystko wymieszać, przełożyć do foremek do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut w 180 stopniach C.



SMACZNEGO! ^.^

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz