środa, 20 kwietnia 2011

Żurek tradycyjny

składniki:    
  • 300 g kości wolowych
  • 100 g wędzonego boczku
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • pęczek włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 1 łyżka oleju
  • 5 suszonych grzybów
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz
  • 500 ml żuru
  • 150 ml śmietany
  • ew. sok z cytryny


przyrządzanie:    
Mięso umyć, warzywa obrać. Zalać dwoma litrami wody. Dodać 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz oraz majeranek, a także przelane wcześniej wrzątkiem grzyby. Gotować ok. 90 minut na małym ogniu. Następnie dodać kiełbasę i pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować dalsze 20 minut. Wywar dokładnie przecedzić, dodać żur. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę zagotować. Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plastry. Śmietanę lekko posolić, wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodać do zupy. Na koniec dodać ew. nieco soku z cytryny. Podawać z jajkiem na twardo oraz żytnim pieczywem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz